Kurczak z ananasem i winogronami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z racji tego, że uwielbiam łączyć mięso z owocami, postanowiłam przyrządzić słodko-kwaśne danie obiadowe. Kurczak najbardziej nadaje się owocowych dań, gdyż jest delikatnym i chudym mięsem.

  • 40 min

Składniki:

  • -pierś z kurczaka
    -50 g winogron
    -80 g miąższu z ananasa (może być z puszki)
    -20 g rodzynek
    -100 ml bulionu
    -70 ml jogurtu greckiego
    -oliwa z oliwek
    -przyprawy: sól, pieprz
    -torebka ryżu brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak z ananasem i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona przekroić na połówki i usunąć pestki. Ananasa pokroić w kostkę, a rodzynki namoczyć w bulionie.
  • 2. Filety z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie – po 2-3 min z każdej strony. Wlać bulion z rodzynkami i dusić całość ok. 15 min.
  • 3. Dodać winogrona z ananasem, wymieszać i podgrzać 3-5 min, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kurczak Owoce Ryż Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować