Mus jabłkowy

5 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczny, gęsty mus jabłkowy. Do musu można dodać sok z cytryny. Idealny do ciast i na kromkę ciemnego pieczywa z serem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2,5 kg jabłek – u mnie antonówki
    ½ kg cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mus jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do garnka o podwójnym dnie, podlać ½ szklanki wody, rozgotować, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Gotować i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować, gorące przełożyć do słoika. Zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

1.do musu można dodać galaretkę cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować