Mus jabłkowy w cieście

4.36 (179 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Sezonowe ciasto przekładane jabłkami.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Niepełna szklanka cukru
    Składniki na masę:
    • 2 opak, śnieżki
    • 2 galaretki żółte
    Dodatkowo:
    • 1 żółta galaretka
    • Mus jabłkowy lub ½ kg startych jabłek podgotowanych z cukrem
    • 2 batony Prince polo
Wystaw ocenę:

4.36 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Mus jabłkowy w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka 1. Białka ubijamy mikserem.
  • cukier 2. Dodajemy cukier.
  • żółtka 3. Następnie żółtka.
  • mąka 4. W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia
  • mąka 5. Delikatnie wsypujemy do masy jajecznej i łyżką mieszamy.
  • biszkopt 6. Wykładamy na blaszkę.
    Pieczemy 30 minut w 180˚C.
  • mus 7. Galaretkę jedną rozpuszczamy w ½ szk. gorącej wody i łączymy z jabłkami.
  • mus 8. Gdy trochę już tężeje wykładamy na biszkopt.
  • galaretki 9. 2 galaretki żółte rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1 ½ szk. wody, studzimy.
  • śnieżka 10. Śnieżkę ubijamy z 2 szk. mleka.
  • galaretka 11. Dodajemy galaretki tężejące.
  • masa 12. Wykładamy masę na mus jabłkowy.
  • batony 13. Batony kruszymy, posypujemy wierzch ciasta.
  • ciasto 14. Ciasto gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować