Sernik z musem dyniowym i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielbiciele owocowych serników na pewno będą zachwyceni: znajdą tu dynię i maliny w jednym :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 3 szklanki mąki
    200 g masła
    3 żółtka
    3/4 cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżki śmietany 18 proc.

    masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    150 g musu z marynowanej dyni
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy

    ponadto: 400 g malin (mogą być mrożone)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Mus Musy

Sernik z musem dyniowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3). Chłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie większą częścią ciasta wylepić dno formy (o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 min. w 180 st.
  • 2. Masa serowa:żółtka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę.Dodawać łyżkami ser, mus dyniowy i proszek budyniowy. Na końcu masę połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wylać na podpieczony, kruchy spód i zapiekać ok.30 minut w 160 st. Po tym czasie na masie serowej rozłożyć maliny (mrożonych nie odmrażać i zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta. Całość piec jeszcze 35-40 minut w 160 st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Maliny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować