Składniki na muffiny:
200 g mąki,
150 g cukru,
szczypta soli,
łyżka przyprawy do piernika,
łyżeczka cynamonu,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
75 ml mleka,
1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego),
125 ml oleju,
150 ml maślanki lub kefiru,
2 nieduże jajka.
Składniki na krem:
200 g mascarpone,
150 g śmietany 30%,
łyżeczka cynamonu,
cukier puder.
Dodatkowo:
srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji.
Muffiny piernikowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam.
W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia.
Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję.
Przelewam mokre składniki do miski z mąką, miksuję na jednolitą masę.
Formę na muffiny wykładam papilotkami, wlewam masę (zostawiam około 1 cm od góry bez masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy.
Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami.
Komentarze