MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Muffiny o piernikowym smaku z delikatnym kremem.

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na muffiny:
    200 g mąki,
    150 g cukru,
    szczypta soli,
    łyżka przyprawy do piernika,
    łyżeczka cynamonu,
    1/2 opakowania cukru wanilinowego,
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
    75 ml mleka,
    1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego),
    125 ml oleju,
    150 ml maślanki lub kefiru,
    2 nieduże jajka.

    Składniki na krem:
    200 g mascarpone,
    150 g śmietany 30%,
    łyżeczka cynamonu,
    cukier puder.

    Dodatkowo:
    srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny piernikowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam.
    W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia.
    Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem, miksuję.
    Przelewam mokre składniki do miski z mąką, miksuję na jednolitą masę.
    Formę na muffiny wykładam papilotkami, wlewam masę (zostawiam około 1 cm od góry bez masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę.
    Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy.
    Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować