Piernikowe muffiny niewątpliwie stanowią pyszną alternatywę dla tradycyjnego piernika. Pięknie wyglądają, pachną i smakują:)Polecam przepis wypróbować nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
Składniki na 15 sztuk:
• 250 gram mąki,
• 2 łyżki przyprawy do piernika,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody,
• 2 płaskie łyżki kakao
• 2 łyżki konfitury z żurawiny,
• 1 łyżka miodu,
• 1 szklanka mleka,
• 100 ml oleju,
• 2 jajka,
• 100 gram cukru,
Dodatkowo:
• 15 sztuk papilotek (mile widziane ze świątecznym akcentem),
• polewa czekoladowa do wykończenia,
• świąteczna posypka
Muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papilotki układamy w formie na muffiny.
2.Sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, kakao mieszamy razem.
3.Do ubitych jajek dodajemy na przemian wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy mleko oraz olej. Na koniec dokładamy konfiturę żurawinową oraz miód. Miksujemy całość by składniki dokładnie się połączyły.
4.Przygotowane foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w 180°C.
5.Po wyjęciu muffinki dekorujemy polewą i świąteczną posypką. Gotowe.
Komentarze