Muffinki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wygrzebany w stercie kartek :) takie mini szarlotki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jabłka
    pół cytryny
    łyżka płatków migdałowych
    1 łyżeczka cynamonu
    250 g masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    6 jajek
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 ml jogurtu naturalnego

    Kruszonka:
    70 g masła
    60 g cukru pudru
    140 g mąki
    czerwony barwnik

    bułka tarta do wysypania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z cynamonem, płatkami migdałowymi oraz sokiem z cytryny.
  • Muffinki 2. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo na przemian dodawać po jednym jajku, łyżce mąki i jogurtu. Foremki wysypać na dnie odrobiną bułki tartej. Ułożyć w nich po ok. 2 łyżeczki jabłek i dopełnić do 2/3 wysokości foremek ciastem. Posypać kruszonką.
  • 3. Kruszonka:
    Masło w temperaturze pokojowej wyrobić z cukrem i mąką aż powstaną kruszki. Na końcu dodać barwnik.
  • 4. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Ostudzić na kratce.

Porady

Z przepisu wychodzą 36 muffinki. Można zrobić kruszonkę bez barwnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować