Muffinki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z cynamonem, płatkami migdałowymi oraz sokiem z cytryny.
2.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo na przemian dodawać po jednym jajku, łyżce mąki i jogurtu. Foremki wysypać na dnie odrobiną bułki tartej. Ułożyć w nich po ok. 2 łyżeczki jabłek i dopełnić do 2/3 wysokości foremek ciastem. Posypać kruszonką.
3.Kruszonka:
Masło w temperaturze pokojowej wyrobić z cukrem i mąką aż powstaną kruszki. Na końcu dodać barwnik.
4.Piec w 180 stopniach około 30 minut. Ostudzić na kratce.
Porady
Z przepisu wychodzą 36 muffinki.
Można zrobić kruszonkę bez barwnika.
Komentarze