REKLAMA

Ciasto plaża

wyświetlono: 4974 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Wspomnienie lata - ciasto przypomina w smaku lody czekoladowe.

opublikowany: 16.03.2016
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • I warstwa:
    Około 15 – 20 ciemnych herbatników
    II warstwa:
    1,2 l śmietany kremówki
    6 łyżek cukru
    2 – 3 łyżki kakao
    5 łyżek żelatyny
    III warstwa:
    3 łyżeczki żelatyny
    300 ml śmietany kremówki
    Pół tabliczki mlecznej czekolady
    Dekoracja:
    Czekoladki w kształcie muszelek
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie na około 10 minut, następnie podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Schładzamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, króciutko miksujemy. Schłodzoną żelatynę dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy kakaowej, mieszamy, po czym jednym szybkim ruchem wlewamy ją do całości masy i miksujemy od razu na najszybszych obrotach. Do pozostałej (większej) części żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym wlewamy ją do całości masy i znów miksujemy na najwyższych obrotach. Na herbatniki wykładamy dużymi kleksami naprzemiennie obie masy, następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnię pilnując by masy za bardzo się ze sobą nie przemieszały. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
    Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Następnie pozostałą do dekoracji śmietanę ubijamy z na sztywno, żelatynę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy po cieście. Wkładamy do lodówki.

    Tuż przed podaniem posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i dekorujemy czekoladkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: klementynka 28695223_334377100384945_578555202_o

ciasto barbórkowe

ciasto jest lekkie i puszyste. Pieknie się prezentuje.

kategoria: Ciasta kremówka Desery biszkopty wina opublikowany: 22.12.2013 | wyświetlono: 17170 Książki kucharskie: 32 | Polecenia: 1
Dodane przez: capri capri

ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho w pozytywnych kolorach :))

kategoria: Ciasta ciasto z galaretka biszkopty galaretki opublikowany: 28.04.2017 | wyświetlono: 28507 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE