DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 585 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

przygotowałam przepis na fantastyczne drożdżówki! Ale nie takie zwykłe drożdżówki! Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 650 g
* mleko 3,2% – 125 ml
* masło – 125 g
* świeże drożdże – 50 g
* cukier – 0,5 szkl
* jajko – 3 szt
* sól – 1 szczypta
* kurkuma – 1 łyżeczka
+ żółtko do posmarowania

KREM KARPATKOWY:

* masło – 250 g
* mleko – 3 szkl
* wanilia – 1 laska
* jajko – 1 szt
* żółto – 4 szt
* mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

    Masło rozpuszczamy. Studzimy.

    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, kurkumę, jajka .

    Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut.

    Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.

    ( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka.
    Jeśli za rzadkie – więcej mąki).

    Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy „pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut w 180C.

    W trakcie pieczenia posypujemy kruszonką.

    KREM KARPATKOWY:

    2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią.

    Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami i mąką.

    Dodajemy do gotującego mleka i na wolnym ogniu gotujemy, aż krem zgęstnieje.

    Całkowicie studzimy.Masło ucieramy na puszystą jasną masę i stopniowo dodajemy budyń – łyżka po łyżce.

    KOKOSOWA KRUSZONKA:

    Na maśle przesmażamy kokos z cukrem. Posypujemy w trakcie pieczenia drożdżówek.

    CAŁOŚĆ:

    Schłodzonym kremem karpatkowym nadziewamy drożdżówki.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ptysiekarpatkakrem budyniowyciasto drożdżowemuffinkidrożdzówkibuleczki

Komentarze

Podobne przepisy

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

W sezonie nie może u mnie zabraknąć...

Muffinki z czereśniami

Dodane przez: Ola1984

Muffinki z czereśniami i kruszonką

Pyszne muffinki z czereśniami i...

Babeczki z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: Klaudia0318

Babeczki z rabarbarem i kruszonką

Szybkie i pyszne babeczki do kawy...

muffinka z jabłkiem

Dodane przez: elagie

Muffinki z jabłkiem i kruszonką

Muffinki, które wymyśliłam wspólnymi...

muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką

Dodane przez: agarybak76

Muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką

Muffinki z tego przepisu zawsze...

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: dagita

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar jeszcze trwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE