• Dla 6 osób
  • Łatwy

Tureckie placuszki z cukinii, to smaczna przekąska lub kolacja, dla dzieciaków i dorosłych, dla łakomczuchów i wegeterian... Po prostu dla każdego kto lubi cukinię.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia duża: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - ser feta: 100 gramów
    - koperek posiekany (gałązki): 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka, kopiaste łyżki: 4 łyżki
    - olej do smażenia: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mucver - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, marchewkę należy zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać.
  • 2. Do miski włożyć warzywa, wsypać mąkę, dodać koperek, sól, jajka, oraz ser feta drobno pokruszony.
  • 3. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę. Łyżką nabierać porcję i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu ( na złoty kolor z obu stron). Usmażone placuszki położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Podawać ciepłe, same, lub z sosem jogurtowym ( lub jogurtowo majonezowym) z dodatkiem kopru, czosnku, bądź szczypiorku, ogórka, wedle smaku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować