Morelowo-migdałowy

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na bazie tego kruchego ciasta przygotowuję nie tylko mazurek wielkanocny (wtedy staram się świątecznie go udekorować). Dość często ścieram na tarce także trzecią warstwę ciasta i polewam masą czekolad

Składniki:

  • ● 500 g mąki
    ● 400 g cukru pudru
    ● 250 g masła
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 jajka
    ● 200 g płatków migdałowych
    ● dżem morelowy
    ● suszone morele i inne różnokolorowe owoce kandyzowane
    ● 100 g cukierków (kawowych)
    ● gotowy lukier
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Morelowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto:
    mąkę i proszek do pieczenia siekamy z masłem, dodajemy
    250 g cukru i 4 żółtka. Ciasto
    dzielimy na 3 części.
  • Morelowo-migdałowy 2. Ubijamy pianę z białek, pod
    koniec dodajemy resztę cukru.
    Na wysmarowaną blachę wykładamy
    jedną część ciasta,
    smarujemy ją dżemem, posypujemy
    połową płatków, wykładamy
    połowę piany. Na tarce
    ścieramy drugą część ciasta,
    posypujemy. Wykładamy resztę
    piany i posypujemy płatkami
    (trochę zostawiamy do dekoracji).
    Wykładamy rozwałkowaną
    trzecią część ciasta i pieczemy
    ok. 40 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Na ciasto wylewamy lukier,
    dekorujemy owocami, płatkami
    migdałów i cukierkami.

Porady

● Dla urozmaicenia smaku do tej części ciasta, którą zetrzemy na tarce, możemy dodać 2 łyżki kakao i jeszcze raz dokładnie zagnieść. ● Ciasto możemy przygotować nawet dzień wcześniej i zawinięte w folię trzymać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować