Monoporcja śliwka z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

mini serniczki w formie kuli

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • (na 8 porcji)
    insert/jabłko w karmelu:
    1 jabłko
    3 łyżki cukru
    1/2 szkl ciepłej śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody
    mus śliwkowy:
    250 g śliwek bez pestek
    220 ml śmietany 30%
    110 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    polewa lustrzana:
    150 g cukru
    100 g glukozy w płynie
    75 ml wody
    100 ml mleka skondensowanego słodkiego
    175 g białej czekolady
    10 g żelatyny
    biały lub różowy barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Monoporcja śliwka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz olej. Dosypujemy mąkę mieszamy delikatnie. Masę przelewamy na formę 20x30 cm, rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie wycinamy okręgi o średnicy nieco mniejszej niż średnica podstawy większej foremki w której będą wykonane kule .
    insert/jabłko w karmelu:
    Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy o garnka z odrobiną wody i podgrzewamy, aż puszczą sok i zmiękną.
    Cukier podgrzewamy na suchej patelni, a kiedy się skarmelizuje, dodajemy śmietankę w temperaturze pokojowej (podczas dodawania śmietany na gorący karmel należy uważać - pryska). Szybko mieszamy, aby połączyła się z karmelem. Gładki sos karmelowy studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do sosu karmelowego. Na końcu dodajemy odsączone jabłka. Całość mieszamy i przekładamy za pomocą rękawa cukierniczego do foremek silikonowych w kształcie półkul. Odstawiamy do zamrożenia.
    mus śliwkowy:
    Śliwki bez pestek podgrzewamy w garnku z odrobiną wody, kiedy zaczną się rozpadać miksujemy blenderem, a potem przecieramy przez sito. Mus studzimy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone. Na końcu dodajemy mus ze śliwek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy nią boki większych foremek silikonowych w kształcie kuli lub półkuli. Do środka wkładamy zamrożone mniejsze półkule z jabłkiem w karmelu. Na wierzch nakładamy cienką warstwę musu śliwkowego oraz okrągły biszkopcik.

    Formę wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.

    polewa lustrzana:

    Żelatynę namaczamy w 3 łyżach ciepłej wody.

    Do rondla wsypujemy cukier , dodajemy wodę oraz glukozę. Podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy mleko skondensowane. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę oraz barwnik i napęczniałą żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny oraz czekolady. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się grudek.

    Polewę odstawiamy do ostudzenia do 30-35 stopni.
    Na kratce do studzenia ciast układamy zmrożone półkule, które polewamy polewą w temperaturze 30-35 stopni. Deser odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc , w czasie której środek deseru się rozmrozi.

Porady

do wykonania deseru potrzebne są dwie formy silikonowe w kształcie kul , w dwóch różnych rozmiarach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Jabłka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować