Pyszne i orzeźwiające ciasto a raczej deser na cieple i upalne dni, w trzech kolorach i w trzech smakach. Idealnie sprawdzi się na różne okazje czy uroczystości.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
folię bąbelkową
formę tortową 28 cm
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 puszka brzoskwiń w zalewie
½ szklanki mrożonych jagód leśnych
1 szklanka mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki jagodowe
1 galaretka krystaliczna
Sernik na zimno tri-kolor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę tortową spód jak i boki wykładamy folią bąbelkową. Ser z wiaderka rozdzielamy na trzy części do trzech misek.
Do trzech naczyń rozpuszczamy galaretki – każdy smak osobno w 2 szklankach wody ( 2 galaretki truskawkowe w 2 szklankach wody itd. ). W pierwszej części sera miksujemy rozmrożone truskawki, w drugiej części sera miksujemy rozmrożone jagody a w trzeciej części sera miksujemy połowę brzoskwiń z puszki. Do serka z borówkami wlewamy jeszcze niestężałą galaretkę jagodową i dokładnie mieszamy. Wylewamy ją do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy już nam 1 warstwa stężeje przygotowujemy tak somo warstwę brzoskwiniową a na końcu truskawkową jak brzoskwiniowa stężeje. Tak przygotowany sernik zostawiamy najlepiej na całą noc do stężenia. Na drugi dzień lub po 3-4 godzinach odwracamy do góry dnem, wykładając go na paterę, by warstwa jagodowa była u góry. Delikatnie ściągamy z odwróconego dna dół tortownicy i folię ale zostawiamy folię na bokach w formie. Na wierzch układamy pokrojone pozostawione brzoskwinie i zalewamy tężejącą krystaliczną galaretką rozpuszczoną w zalewie po brzoskwiniach. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia na jakieś 3 godz.
Komentarze