Sernik na zimno Tri-kolor

4.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i orzeźwiające ciasto a raczej deser na cieple i upalne dni, w trzech kolorach i w trzech smakach. Idealnie sprawdzi się na różne okazje czy uroczystości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • folię bąbelkową
    formę tortową 28 cm

    masa serowa:

    1 kg sera w wiaderku
    1 puszka brzoskwiń w zalewie
    ½ szklanki mrożonych jagód leśnych
    1 szklanka mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 galaretki jagodowe
    1 galaretka krystaliczna
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Sernik na zimno tri-kolor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno Tri-kolor 1. Formę tortową spód jak i boki wykładamy folią bąbelkową. Ser z wiaderka rozdzielamy na trzy części do trzech misek.
    Do trzech naczyń rozpuszczamy galaretki – każdy smak osobno w 2 szklankach wody ( 2 galaretki truskawkowe w 2 szklankach wody itd. ). W pierwszej części sera miksujemy rozmrożone truskawki, w drugiej części sera miksujemy rozmrożone jagody a w trzeciej części sera miksujemy połowę brzoskwiń z puszki. Do serka z borówkami wlewamy jeszcze niestężałą galaretkę jagodową i dokładnie mieszamy. Wylewamy ją do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy już nam 1 warstwa stężeje przygotowujemy tak somo warstwę brzoskwiniową a na końcu truskawkową jak brzoskwiniowa stężeje. Tak przygotowany sernik zostawiamy najlepiej na całą noc do stężenia. Na drugi dzień lub po 3-4 godzinach odwracamy do góry dnem, wykładając go na paterę, by warstwa jagodowa była u góry. Delikatnie ściągamy z odwróconego dna dół tortownicy i folię ale zostawiamy folię na bokach w formie. Na wierzch układamy pokrojone pozostawione brzoskwinie i zalewamy tężejącą krystaliczną galaretką rozpuszczoną w zalewie po brzoskwiniach. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia na jakieś 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować