Kiedy na straganach pojawia się młoda kapustka aż żal jej nie kupić i wyczarować z niej pyszne danie, doskonale łączy się z mięsem, bez trudu wyczarujemy z niej aromatyczne danie jednogarnkowe które zniknie w mig!
45 min
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
1/2 kg schabu
4 białe kiełbaski
2 cebule
1 duży pęczek świeżego koperku
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki rosołu lub bulionu
1 łyżka przyprawy do gołąbków
1 łyżeczka jarzynki
pieprz świeżo mielony do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki do zawiesiny
Młoda kapustka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, pokroić w kostkę razem z obraną cebulą.Przełożyć do rondla.Oprószyć przyprawą do gołąbków wlać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, i dusić do miękkości schabu pod przykryciem.
2.Kapustę oczyścić wyciąć głąbia, grubo poszatkować nożem.Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy kapustę oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy rosołem, dodajemy koperek, doprawiamy jarzynką lub solą do smaku, dusimy całość jeszcze około 10 minut, po czym danie zagęszczamy zawiesiną z mąki, zagotowujemy, podajemy gorące.
Komentarze