Młoda kapusta w leczo

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo. Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka młodej kapusty- ok.400 g
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    2 cebule
    300 g wędzonego boczku
    300 g wędzonej kiełbasy
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka syropu klonowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    pół łyżeczki papryki ostrej
    puszka pomidorów krojonych
    sól
    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Młoda kapusta w leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta w leczo 1. Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki, paprykę pokroiłem w grube paski.
    Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki.

    W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut.
    Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła.

    Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować