Młoda kapusta, młode ziemniaczki, koperek i do tego kotlecik mielony :) Takie połączenie odpowiada nam najbardziej, a wy jak lubicie jadać młoda kapustkę, z jakimi dodatkami ?
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4-5 osób:
1 główka młodej kapusty
pół pętka kiełbasy
1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju
1/2 pęczka koperku
4 ziarnka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżki warzywka bez soli np. domowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Młoda kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kiełbaskę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę przekrawamy na pół i siekamy.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodajemy liście, kulki, warzywko i wstępnie solimy, włączamy gaz i zaczynamy gotowanie. Kapusta podczas gotowania zmniejszy swą objętości będzie można swobodnie ją przemieszać.
3. Usmażona cebulkę oraz kiełbaskę, dodajemy do kapusty, pieprzymy, sprawdzamy słoność, doprawiamy i gotujemy aż do miękkości, trwa to około 30-40 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z ziemniaczkami lub z chlebkiem. Smacznego !!!
Komentarze