Mleczny tort czekoladowy

4.49 (174 ocen)

  • 22 min
  • Średni

Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem czekoladowym o charakterystycznym mlecznym posmaku, jaki daje mleko w proszku. Tort powstał dla młodej solenizantki, która lubi czekoladowe ciasta.

  • 22 min
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:

    6 jajek
    3/4 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:

    250 g serka mascarpone
    200 g śmietanki kremówki 30%
    3/4 szklanki mleka w proszku
    100 g białej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

    CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

    250 g serka mascarpone
    200 g śmietanki kremówki 30%
    3/4 szklanki mleka w proszku
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

    DEKORACJA:

    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    150 g biszkoptów
    75 g masła
    2 rożki do lodów
    kolorowa posypka
    ciasteczka amaretti
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Mleczny tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na cztery blaty, każdy z nich nasączyć delikatnie naparem z herbaty.
  • 2. Biały krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Śmietankę wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
    Zimne mascarpone ubić i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, nie ubijać.
  • 3. Ciemny krem czekoladowy przygotowujemy w taki sam sposób co biały. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady.

    Gęste kremy podzielić na pół i przekładać krążki nasączonych biszkoptów zaczynając od białego, a kończąc na ciemnym. Pokryć nim wierzch i boki. Wygładzić i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził. Dwie łyżki białego kremu odłożyć do zrobienia napisu.
  • 4. Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu i połączyć z miękkim masłem. Uformować dwie kule i umieścić je w wafelku do lodów. Schłodzić w lodówce.
    Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną dodając kremówkę. Mieszając dokładnie połączyć. Schłodzone lody obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie oprószając kolorową posypką. Umieścić na torcie, wbijając dodatkowo długie patyczki, aby stabilnie stały.
    Z pozostałej czekolady wykonać polewę, umieścić wokół ciasteczka i wykonać napis. Tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować