Ciasto Mleczna kostka toffi

4.48 (180 ocen)

Bardzo pyszne miodowe ciasto z delikatną, puszystą pianką niczym ptasie mleczko, dopełnione słodką masą o smaku kukułki. Pychota!

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    100g cukru,
    100g masła lub margaryny,
    jajko,
    łyżka miodu,
    łyżka mleka.

    Mleczna masa:
    500ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
    400ml śmietany 30%,
    3 czubate łyżki żelatyny,
    5 łyżek cukru pudru,
    4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
    200g masy krówkowej np. o smaku kukułki,
    orzechy włoskie do posypania.
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto mleczna kostka toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry. Wstawić na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować