Ciasto Mleczna Kanapka z kwaskowym dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Popularne od jakiegoś czasu, pyszne i delikatne ciasto Mleczna Kanapka postanowiłam ożywić i urozmaicić za pomocą dżemu domowej roboty ze śliwek typu Renkloda, zapraszam do wypróbowania tej wersji, napewno ją polubicie:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 5 jaj
    - 1/2 szkl. cukru
    - 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszkku do pieczenia
    - 3 kopiaste łyżki kakao

    Składniki na mleczny krem:

    - 300 g miękkiego masła
    - pół szkl. mleka pełnotłustego
    - pół szkl. cukru
    - 2 łyżki cukru wanilinowego
    - 2 szkl. mleka w proszku (sypkiego)

    Dodatkowo:

    - 12 łyżek kwaskowego dżemu z renklod lub wiśni

    Polewa:

    - ok. 70 g margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
    - 10 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
    - 2 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto mleczna kanapka z kwaskowym dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, ubijać na sztywno. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po parę łyżek do masy jajecznej mieszając intensywnie ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok. 25 minut. Wystudzić, przekroić na pół.
    Krem: Mleko wlać do rondelka, wsypać cukry, podgrzewać do momentu roztopienia się cukrów, wystudzić. Masło miksować, dodawać schłodzone mleko (po 2 łyżki), dalej miksować (średnie obroty) na puszystą masę. Na koniec, dodawać partiami mleko w proszku, dokładnie ubijać. UWAGA! By masa się nie ścięła mleko i masło winny mieć podobne temperatury!
    Połówki biszkoptów posmarować dżemem, na jedną z nich wyłożyć krem mleczny, dokładnie wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu. Składniki na polewę podgrzać w rondelku, wystudzić (lub przyrządzić własną polewę). Całość polać polewą czekoladową, schłodzić przed podaniem:) SMACZNEGO!!!

Porady

Koniecznie schłodzić przed podaniem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować