Ciasto mleczna kanapka

4.57 (202 ocen)

  • 60 min

Szybki i prosty biszkopt przełożony masą z mleka w proszku

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kakaowy biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    kładniki na mleczną masę:
    pół szklanki mleka
    2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
    2/3 szklanki cukru
    250 g masła
    16 g cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.57 (202 ocen)

Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i olej. Wymieszać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 lub tortownicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok 30 minut, do suchego patyczka.


  • 2.
    Masa mleczna:

    Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować do rozpuszczenia cukru, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i powoli dodawać syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości.


    Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
  • 3. polewa czekoladowa:

    100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    70 g masła

    Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
    Gotową polewą polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować