CIASTO MLECZNA KANAPKA

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Ten delikatny czekoladowy biszkopt przełożony mlecznym kremem robi się bardzo szybko i na pewno nie tylko wasze dzieci będą zachwycone smakiem domowej "mlecznej kanapki"

  • 60 min

Składniki:

  • (forma 25x36)

    ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao
    1 szczypta soli
    krem:
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    250 g margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mleka w proszku
    polewa:
    2 tabliczki czekolady mlecznej
    6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Następnie dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy z masą z białek i żółtek łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy25 minut w temperaturze170 stopni.
    Upieczone studzimy i kroimy na pół

    krem:
    Melko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę z temperaturze pokojowej (ważne) ucieramy dodając ostudzone mleko. Na koniec do may dodajemy mleko w proszku i mieszamy
    Kremem przekładamy biszkopt.

    polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy ciasto. Odstawiamy do stężenia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować