Gdy kiedyś na Pinterest zobaczyłam takie miseczki, wiedziałam od razu, że je przygotuję. Pytanie tylko z czym... Pomysłów na "wypełnienie" miałam wiele, ale zwyciężyły maliny, które miałam w zamrażarce.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2 duże banany
½ szklanki płatków jaglanych
1 niepełna szklanka płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
4 łyżki miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki kokosu
2 łyżki rodzynek
½ tabliczki czekolady deserowej z dużą zawartością kakao
Masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
1 szklanka mrożonych malin
2 łyżki cukru trzcinowego
250g jogurtu naturalnego
Kilka dużych listków mięty
2 łyżeczki żelatyny
Miseczki zbożowe z musem malinowo- miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany miksujemy z miodem, dodajemy płatki owsiane, jaglane oraz jęczmienne. Żurawinę, rodzynki, orzechy oraz czekoladę drobno siekamy. Pozostawiamy ok ⅓ posiekanej czekolady, a pozostałe składniki wraz z kokosem i pestkami dyni dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Masłem natłuszczamy formę na muffinki i dłońmi wylepiamy każdy otwór formując kształt koszyczka. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. Delikatnie wyciągamy z formy i studzimy.
Nadzienie:
Maliny wraz z cukrem i listkami mięty przekładamy do garnka najlepiej z nieprzywierającym dnem. Mieszamy aż do zagotowania. Miksujemy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy dodając do niej mus malinowy. Jogurt hartujemy odrobiną owoców, wlewamy do reszty. Dodajemy roztopioną żelatynę, studzimy. Lekko zgęstniałą masą napełniamy miseczki i dekorujemy pozostałą czekoladą oraz listkami mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce jeszcze na kilka godzin.
Komentarze