Miodownik z masą jabłkową i grysikową

4.05 (59 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sporo takich ciast jak- miodownik , miałam już okazję popróbować i okazuje się , że jest wiele na ten smakołyk przepisów . Ja zrobiłam z masą jabłkową i grysikową . Duża blacha ciasta , cieszyła się dużym powodzeniem i znikała w locie :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu - u mnie lipowy
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki płaskie sody
    Masa grysikowa :
    3 szklanki mleka 3,2%
    5 łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    100 g masła
    sok z 1/2 cytryny
    Masa jabłkowa :
    1,5 kilograma jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki cukru
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    Masa orzechowa :
    3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    100 g cukru
    100 g masła
    2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - 24 cm. x 40 cm.
Wystaw ocenę:

4.05 (59 ocen)

Miodownik z masą jabłkową i grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik z masą jabłkową i grysikową 1. Składniki na ciasto zagniatam , dzielę na pół , podsypuję mąką . Jedną część wałkuję , wykładam blaszkę , piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę . Drugi placek wałkuję , wykładam blaszkę . Składniki na masę orzechową umieszczam w garnuszku , mieszam , doprowadzam do zagotowania i gotuje około 5 minut , wykładam na drugi placek , wyrównuję , piekę około 20 minut , studzę .
  • Miodownik z masą jabłkową i grysikową 2. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję do nich cukier , doprowadzam do zagotowania , prażę około 15 minut , dodaję galaretki , mieszam , dodaję skórkę z cytryny , mieszam . Masę studzę .
  • Miodownik z masą jabłkową i grysikową 3. Mleko z dodatkiem kaszy manny , cukru i cukru z wanilią gotuję około 10 minut - do zgęstnienia , studzę . Masło ucieram na puch , dodaję wystudzona kaszę mannę , miksuję na puszysty krem , dodaję sok z cytryny , miksuję .
  • Miodownik z masą jabłkową i grysikową 4. Na pierwszy placek - ten bez orzechów , wykładam masę grysikową , na masę wykładam masę z gęstnejących jabłek , przykrywam plackiem z orzechami , dociskam , wstawiam do lodówki do dnia następnego :)

Porady

W lodówce masy dokładnie zastygną , a placki zmiękną , ciasto będzie pyszne i ładnie będzie się kroić :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować