Miodowy chleb z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma jak domowy chlebek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    20 dag mąki żytniej razowej
    1 torebka suchych drożdży, 7 gram
    1 łyżeczka soli
    około 2,5 szklanki maślanki
    1 łyżka miodu u mnie spadziowy
    2 łyżki oleju, u mnie lniany
    2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
    2 łyżki łuskanych pestek dyni
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Trochę pestek z dyni i słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Miodowy chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej maślanki dodać olej i miód. Wymieszać.
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, wymieszać.
    Następnie dolewając maślankę wyrobić ciasto, pod koniec dodać pestki słonecznika, dyni i żurawinę. Przykryć ściereczką, miskę z ciastem ustawić na garnku z ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Formę keksową 12/30 cm natłuścić i wysłać papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksowej i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem oraz pestkami dyni.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( termo obieg) i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni piec jeszcze około 35 minut. Po wyjęciu ułożyć chlebek na kratce metalowej, posmarować go wodą i przykryć ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Słonecznik Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować