Chleb z żurawiną

4.53 (30 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Najpyszniejszy chleb w życiu jadłam kiedyś w jednym z hoteli w Krynicy Zdroju. Koniecznie musiałam taki zrobić w domu. I wiecie co? Wyszedł jeszcze lepszy!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
    1 łyżeczka cukru
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    160 g suszonej żurawiny
    70 g ziaren słonecznika
    1 łyżka czarnego sezamu
    350 g letniej wody
Wystaw ocenę:

4.53 (30 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać żurawinę, słonecznik, sezam oraz sól. Po około 15 minutach do suchych składników dodać wodę i drożdże, wszystko wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny.
    Piekarnik nagrzać do 250 stopni (góra-dół bez termoobiegu) wraz z naczyniem żaroodpornym w środku. Przełożyć chleb do naczynia i zapiekać pod przykryciem pół godziny, następnie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze przez 7 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i wystudzić.
    Smacznego

Porady

zamiast słonecznika można dodać nasiona dyni, a zamiast sezamu - czarnuszkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować