CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWINĄ

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gdy jest chłodniej, częściej mamy ochotę na wypieki pachnące cynamonem, z imbirem i pomarańczami.
Proponuje pyszny chlebek o lekko słodkawym smaku dzięki żurawinie oraz bogaty w zdrowe ziarna .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg mąki „pełne ziarno 3 zboża” z Lubelli ( lub pszennej, żytniej, orkiszowej)
    po ½ szklanki:
    otrębów pszennych
    otrębów owsianych
    płatków owsianych
    -siemię lniane
    1 szkl. słonecznika łuskanego
    garść żurawiny
    725 ml wody
    50 g drożdży świeżych
    2 czubate łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Chleb pełnoziarnisty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać wszystkie składniki. Dodać drożdże- zagnieść na jednolitą masę.
  • chleb 2. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek.
  • chleb 3. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.
  • chleb 4. Kroić po ostudzeniu bo inaczej będzie się kruszyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować