Chleb z żurawiną

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Każdemu się wydaje, że upieczenie chleba jest trudne, wcale tak nie jest, dlatego warto się przekonać. Chleb kupny nie tylko jest drogi, ale nie jest tak długo świeży jak upieczony samemu.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 780 g mąki pszennej
    • 780 g mąki żytniej
    • 21 g drożdży suszonych
    • 4 łyżeczki cukru
    • 4 łyżeczki soli
    • 150 g płatków owsianych
    • 1000 ml wody letniej
    • 300 g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Do miski wsypuję mąki, cukier, sól, płatki owsiane, żurawinę oraz wlewam drożdże rozpuszczone w wodzie. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce.
    2. Następnie ciasto przekładam do keksówki i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  • chleb 2. 3. Chlebek gotowy.
    4. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kromka chleba

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować