Miodownik

5 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie ukrywam, że jest to jedno z najbardziej pracochłonnych ciast, jakie kiedykolwiek robiłem. Trudne nie jest, ale starania (czas i armagedon w kuchni) wynagradza smak. Ciasto jest po prostu obłędne. W tym roku jeszcze kilka takich hardkorowych ciach mam zamiar zrobić. Nie jestem typem cukiernika, bo do tego trzeba mieć i wiedzę, i anielską cierpliwość, ale popełnię. Napiszę krótko, jestem zodiakalnym baranem...i teraz wszystko jasne :P Zachęcam do wypróbowania przepisu, który podpatrzyłem na stronie Beszamel. Gorąco polecam, Arek Gie

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:








    3 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki drobnego cukru
    3 jajka
    4 łyżki miodu
    125 g margaryny Kasia
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej








    Masa:








    700 ml mleka 3,2 %
    10 łyżek kaszy manny
    1/2 szklanki drobnego cukru
    250 g margaryny Kasia








    Polewa:








    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki drobnego cukru
    125 g margaryny Kasia
    3 łyżki wody








    Dodatkowo:








    1 słoik powideł śliwkowych
    1 garść obranych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Miodownik

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na cztery równe części. Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia. Porcję ciasta cienko rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Ciasto wyjmujemy z formy, studzimy. Czynność powtarzamy dla każdego blatu ciasta.

    W 200 ml zimnego mleka mieszamy kaszę manną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy kasze i gotujemy, cały czas mieszając, do jej zgęstnienia. Studzimy. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy i po chwili dodajemy (partiami, po 1 łyżce) masę z kaszy. Łączymy w puszysty krem.

    Wystudzone blaty ciasta smarujemy powidłami ze śliwek, następnie kremem.
    Przygotowujemy polewę. Wodę zagotowujemy z cukrem, kakao i margaryną. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Lekko studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy kawałkami orzechów włoskich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grysik Powidła śliwkowe Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować