Miodowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie: wszystkie składniki, poza kasza manna, wymieszać w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, stale mieszając. Dalej wsypać kaszę, zagotować ciągle mieszając, gotować przez ok. 10-12 minut, aż kasza zgęstnieje. Dokładnie ostudzić.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm. Pokroić na paski długości 20-22 cm i szerokości 8-10 cm. (nie muszą być idealnie równe). Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta nałożyć 1-2 łyżki nadzienia, zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce, uformować koło z ciasta łącząc brzegi. Następnie ostrym nożem zrobić ukośne się nacięcia.
Za pomocą pędzelka posmarować delikatnie wierzch każdego kółka białkiem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż kółka lekko się zarumienią.
Komentarze