Ciasto miodowe

  • wyświetlono: 1306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Prezentowane ciasto miodowe jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana

Garnek biało510

Składniki

Ciasto:
(na formę o średnicy 28 cm)

3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego
1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
2 jajka
250 g masła
3 - 4 łyżki miodu naturalnego
300 ml mleka
Krem:
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła
1 łyżka soku z cytryny
Lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miodowe

  • 1. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  • 2. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  • 3. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy.
  • 4. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
  • 5. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 6. Krem:
    Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko z mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Jeśli powstaną grudki, to można masę przetrzeć przez sitko lub rozbić blenderem.
    Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu.
  • 7. Lukier:
    Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez krememMiodownikz miodemz lukrem

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto miodowe z biszkoptem

Dodane przez: anet

Ciasto miodowe z biszkoptem

To lekkie ciasto na drugi dzień...

Przekładaniec z ciasta miodowego

Dodane przez: Kameleon

Przekładane ciasto miodowe

Mam w domu przeróżne marmolady...

ciasto miodowe

Dodane przez: juchab

Ciasto miodowe trzy tygodniowe

Pyszne ciasto dla cierpliwych amatorów...

królewicz

Dodane przez: klementynka

królewicz- ciasto miodowe z budyniem

Królewicz to jedno z pierwszych...

ciasto miodowe na bogato

Dodane przez: bienpyt

Ciasto miodowe na bogato

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast...

Czekam na kawkę!!!

Dodane przez: Sylwia7

CIASTO MIODOWE

Przepyszne. Kompozycja smakowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE