Ciasto miodowe

4.44 (190 ocen)

Prezentowane ciasto miodowe jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana

Składniki:

  • Ciasto:
    (na formę o średnicy 28 cm)

    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
    2 jajka
    250 g masła
    3 - 4 łyżki miodu naturalnego
    300 ml mleka
    Krem:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    200 g masła
    1 łyżka soku z cytryny
    Lukier:
    10 łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.44 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  • 2. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  • 3. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy.
  • 4. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
  • 5. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 6. Krem:
    Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko z mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Jeśli powstaną grudki, to można masę przetrzeć przez sitko lub rozbić blenderem.
    Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu.
  • 7. Lukier:
    Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować