Mintaj bardzo grecki

4.5 (186 ocen)

  • 20 min

Pyszna ryba po grecku z delikatnie ciągnącym się serem.

  • 20 min

Składniki:

  • - 4 kostki mrożonego mintaja
    - 2 marchewki
    - 1 mała pietruszka
    - 1/2 selera
    - 1 cebula
    - 1 mała cukinia
    - 50 g sera żółtego
    - 100 g przecieru pomidorowego
    - sól, pieprz
    - tabasco do smaku
    - sok z 1 cytryny
    - 3 łyżki oleju
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżka majonezu
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Mintaj bardzo grecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj bardzo grecki 1. - Mintaja rozmrozić, skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem.
    - Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
    - Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę.
    - Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. - Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę cukinię i przecier pomidorowy.
    - Gdy warzywa będą miękkie dodać starty na tarce ser, przyprawić tabasco. Odłożyć 1 łyżkę sera.
  • 3. - Jajko, mąkę i majonez rozstrzepać.
    - Kostki rybne osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju.
    - Na każdą kostkę nałożyć kopczyk usmażonych warzyw, posypać pozostałym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować