Ryba mintaj po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Podrzucam wam kochani super przepis na rybę mintaj po grecku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kawałków ryb (wedle uznania u mnie mintaj dziś)
    2-3 jajka
    bułka albo panierka do panierowania ryb
    2 cebule
    1/2 selera
    5 marchewek
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka cukru
    300 ml wody
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba mintaj po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rybę posolić i popieprzyć, panierujemy (panierka,jajko,panierka) smażymy na oleju z obydwóch stron, studzimy.
    2. Przestudzone ryby przekładamy do pojemnika.
    3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
    4. Marchewkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, przez chwilkę smażymy razem, następnie dolewamy wodę, dodajemy liście, ziele angielskie, cukier, przecier pomidorowy, sól, pieprz, i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody.
    5. Przygotowane warzywa przekładamy na rybę, pozostawiamy do ostygnięcia warzyw, po tym czasie pojemnik owijamy folią , i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły". Można ją podawać na ciepło, ale ja osobiście polecam na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować