Ryba mintaj po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rybę posolić i popieprzyć, panierujemy (panierka,jajko,panierka) smażymy na oleju z obydwóch stron, studzimy.
2. Przestudzone ryby przekładamy do pojemnika.
3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
4. Marchewkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, przez chwilkę smażymy razem, następnie dolewamy wodę, dodajemy liście, ziele angielskie, cukier, przecier pomidorowy, sól, pieprz, i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody.
5. Przygotowane warzywa przekładamy na rybę, pozostawiamy do ostygnięcia warzyw, po tym czasie pojemnik owijamy folią , i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły". Można ją podawać na ciepło, ale ja osobiście polecam na zimno.
Komentarze