1.BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na konie dodać 1 łyżeczkę octu i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (28x24,5) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić. Przełożyć do tej samej formy.
2.MASA GRECKA - żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Ciągle ubijając dodawać po łyżce jogurtu. Na koniec cienkim strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę. Wymieszać, wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.
3.MASA TRUSKAWKOWA - żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na mus, dodać jogurt grecki. Na koniec cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę. Wymieszać i delikatnie łyżką wylewać na stężałą masę grecką. Schłodzić.
4.ŚMIETANA - żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie przestudzona żelatynę. Wyłożyć na stężałą masę truskawkową i równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
5.MASA CYTRYNOWA - galaretkę cytrynową rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody, przestudzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, na koniec dodawać powoli przestudzoną (ciągle płynną) galaretkę. Wyłożyć na śmietanę. Widelcem lub specjalną szpatułką zrobić tzw. "esy-floresy".
Porady
Przed przełożeniem upieczonego biszkoptu do formy, najlepiej wyłoży ją folią spożywczą. Wtedy ciasto "nie przejdzie" zapachem blaszki. .
Komentarze