Grecki obłok

4.5 (199 ocen)

Delikatne, puszyste i orzeźwiające ciasto z truskawkami i greckim jogurtem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 2 jajka
    - 2 łyżki cukru kryształu
    - 3 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka octu
    - szczypta proszku do pieczenia

    Masa grecka:
    - 330 ml śmietany 30 %
    - 100 g jogurtu greckiego
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 4 łyżki gorącej wody

    Masa truskawkowa:
    - 40 dag świeżych truskawek
    - 400 g jogurtu greckiego (duży kubek)
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 2 łyżki żelatyny

    Masa śmietankowa:
    - 250 ml śmietany 30 %
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Masa cytrynowa:
    - 250 ml śmietany 30 %
    - 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Grecki obłok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na konie dodać 1 łyżeczkę octu i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (28x24,5) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić. Przełożyć do tej samej formy.
  • 2. MASA GRECKA - żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Ciągle ubijając dodawać po łyżce jogurtu. Na koniec cienkim strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę. Wymieszać, wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.
  • 3. MASA TRUSKAWKOWA - żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na mus, dodać jogurt grecki. Na koniec cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę. Wymieszać i delikatnie łyżką wylewać na stężałą masę grecką. Schłodzić.
  • 4. ŚMIETANA - żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie przestudzona żelatynę. Wyłożyć na stężałą masę truskawkową i równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
  • 5. MASA CYTRYNOWA - galaretkę cytrynową rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody, przestudzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, na koniec dodawać powoli przestudzoną (ciągle płynną) galaretkę. Wyłożyć na śmietanę. Widelcem lub specjalną szpatułką zrobić tzw. "esy-floresy".

Porady

Przed przełożeniem upieczonego biszkoptu do formy, najlepiej wyłoży ją folią spożywczą. Wtedy ciasto "nie przejdzie" zapachem blaszki. .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować