Grecki obłok

  • wyświetlono: 5335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 45 |
  • polecenia: 0

Delikatne, puszyste i orzeźwiające ciasto z truskawkami i greckim jogurtem.

Składniki

Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka octu
- szczypta proszku do pieczenia

Masa grecka:
- 330 ml śmietany 30 %
- 100 g jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody

Masa truskawkowa:
- 40 dag świeżych truskawek
- 400 g jogurtu greckiego (duży kubek)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny

Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietany 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny

Masa cytrynowa:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker

Sposób przygotowania przepisu:

Grecki obłok

  • 1. BISZKOPT - żółtka oddzielić od białek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na konie dodać 1 łyżeczkę octu i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (28x24,5) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić. Przełożyć do tej samej formy.
  • 2. MASA GRECKA - żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Ciągle ubijając dodawać po łyżce jogurtu. Na koniec cienkim strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę. Wymieszać, wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.
  • 3. MASA TRUSKAWKOWA - żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na mus, dodać jogurt grecki. Na koniec cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę. Wymieszać i delikatnie łyżką wylewać na stężałą masę grecką. Schłodzić.
  • 4. ŚMIETANA - żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie przestudzona żelatynę. Wyłożyć na stężałą masę truskawkową i równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
  • 5. MASA CYTRYNOWA - galaretkę cytrynową rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody, przestudzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, na koniec dodawać powoli przestudzoną (ciągle płynną) galaretkę. Wyłożyć na śmietanę. Widelcem lub specjalną szpatułką zrobić tzw. "esy-floresy".

Porady

Przed przełożeniem upieczonego biszkoptu do formy, najlepiej wyłoży ją folią spożywczą. Wtedy ciasto "nie przejdzie" zapachem blaszki. .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTruskawkibiszkoptbita śmietanajogurt greckigalaretka cytrynowaśmietanaCiasto z truskawkamiCiasto z bitą śmietanąmus truskawkowysmietankaowoce sezonoweCiasto na latociasto ze śmietanąciasto z owocami sezonowymitruskawki_przepisśmietanaowoc jagodoweciasto z owocami jagodowymiciasto z jogurtem

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z jogurtów greckich

Dodane przez: Monika1408

Sernik z jogurtów greckich

Banalny i szybki .

sernik budyniowy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Budyniowy sernik na jogurtach greckich

Mam dla Was sernik bez sera! Zastąpiłam...

Sernik grecki z malinami

Dodane przez: kasiunia860

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH Z MALINAMI

Delikatny i lekko kwaskowy serniczek...

sernik

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik bez sera na jogurtach greckich

Jako dodatek do popołudniowej kawy...

Babka grecka

Dodane przez: doowa

Babka grecka

Babka jest wspomnieniem z pobytu...

image-07isc4w

Dodane przez: Mikarika

Jogurtowiec grecki light z porzeczkami

Jogurtowiec grecki light z porzeczkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE