Cudownie kruche małe mazurki. Słodycz ciasta przełamuje domowy dżem z czarnej porzeczki
Składniki:
15 dag mąki pszennej tortowej
10 dag mąki krupczatki
15 dag masła
2 żółtka – białka zamrozić lub wykorzystać do innej potrawy
6 dag cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany 18%
domowy dżem z czarnej porzeczki
kandyzowana skórka pomarańczowa
masło do foremek
Mini mazurki z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek, delikatnie umieścić je na sitku, zanurzyć w rondelku z wrzącą wodą i gotować 6-7 minut, osączyć, wystudzić.
Mąkę przesiać.
Żółtka przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z mąką i cukrem pudrem.
Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać do otrzymania kruszonki.
Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Foremki na tartaletki wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm.
Z ciasta wykroić kółka, wylepić nimi foremki tworząc nieco wyższy brzeg.
Z okrawków utoczyć wałeczki i przylepić je do brzegów, spód nakłuć widelcem.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.
Kruche spody ostudzić, posmarować porcją dżemu i posypać skórką pomarańczową.
Komentarze