Mini mazurki z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cudownie kruche małe mazurki. Słodycz ciasta przełamuje domowy dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej tortowej
    10 dag mąki krupczatki
    15 dag masła
    2 żółtka – białka zamrozić lub wykorzystać do innej potrawy
    6 dag cukru pudru
    łyżka kwaśnej śmietany 18%
    domowy dżem z czarnej porzeczki
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    masło do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Mini mazurki z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, delikatnie umieścić je na sitku, zanurzyć w rondelku z wrzącą wodą i gotować 6-7 minut, osączyć, wystudzić.
    Mąkę przesiać.
    Żółtka przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z mąką i cukrem pudrem.
    Dodać zimne masło i wszystko razem posiekać do otrzymania kruszonki.
    Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
    Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
    Foremki na tartaletki wysmarować masłem.
    Ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm.
    Z ciasta wykroić kółka, wylepić nimi foremki tworząc nieco wyższy brzeg.
    Z okrawków utoczyć wałeczki i przylepić je do brzegów, spód nakłuć widelcem.
    Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.
    Kruche spody ostudzić, posmarować porcją dżemu i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować