Minilasagne z warzywami

  • wyświetlono: 334 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie mini lasagne sprawdzą się, kiedy domownicy pojawiają się na obiad o różnych porach. Wystarczy je przygotować, a tuż przed włożeniem do piekarnika posypać żółtym serem.Warzywny farsz zachwyca aromatem i feerią barw - wspaniały i zdrowy obiad, który zasmakuje każdemu!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

- 8 płatów makaronu lasagne,
- duża cukinia,
- 1 i 1/2 strąka czerwonej papryki,
- garść zielonych oliwek (mogą być faszerowane),
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów w całości, bez skóry,
- 15 dag żółtego sera,
- bazylia, oregano,
- słodka papryka,
- sól, pieprz,
- olej.

Sposób przygotowania przepisu:

Minilasagne z warzywami

  • 1. Makaron lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
    Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy.
    Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię i paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oliwki kroimy na plasterki. Pomidory osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy), kroimy w kostkę.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, a po 1 minucie pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano i smażymy razem do momentu aż pomidory zgęstnieją (ok.6-8 minut).
    Usmażone pomidory przekładamy do miski.
    Do garnka, w którym smażyły się pomidory wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy startą cukinię i paprykę, podlewamy zalewą z pomidorów i dusimy razem do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku.
    4 łyżki usmażonych pomidorów odkładamy, resztę dodajemy do usmażonych warzyw.
  • 3. Płaty makaronu dzielimy na pół (przycinamy do rozmiaru foremek do zapiekania), Naczynka żaroodporne do zapiekania lub kokilki smarujemy odrobiną oleju.
    Na dno każdej foremki wykładamy odłożone pomidory, a następnie układamy warstwy: makaron - warzywa - trochę sera do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa, które obficie posypujemy resztą startego, żółtego sera.
  • 4. Foremki z lasagnami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, zapiekamy przez 20-25 minut (aż ser apetycznie się stopi).
PP_09-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankadanie wegetariańskietania_kuchniamakaronzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataoliwkipaprykacebulaczosnekzielone oliwkilasagnekuchnia włoskaczerwona cebulawłochyzapiekanka makaronowalekka kuchniasmaki latamakaron lasagnelasagne z warzywamimini lasagnelasagne dla wegetarianzdrowe lasagnezapiekany makaron żółty ser

Komentarze

Podobne przepisy

Warzywa ułożone na plastrach karkówki.

Dodane przez: Paulina1990

Karkówka z warzywami

To danie to połączenie mięsa razem...

Karkówka pieczona w rękawie z warzywami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karkówka z warzywami

Uwielbiam karkówkę w takiej postaci....

image-0do5630

Dodane przez: xamelka1

Ćwiartki kurczaka z warzywami

Kurczak jest soczysty a podany...

Karkówka pieczona z warzywami

Dodane przez: Andzia Pichci

Karkówka zapiekana z warzywami

Tak przygotowana karkówka jest...

image-09oxi3t

Dodane przez: Alex M

Pęczak z duszonymi warzywami

Lekki ale sycące danie na kolację...

Golonka z warzywami

Dodane przez: paolineczka

Golonka z warzywami z szybkowara

Golonka jest mięciutka i mięsko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE