Minilasagne z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takie mini lasagne sprawdzą się, kiedy domownicy pojawiają się na obiad o różnych porach. Wystarczy je przygotować, a tuż przed włożeniem do piekarnika posypać żółtym serem.Warzywny farsz zachwyca aromatem i feerią barw - wspaniały i zdrowy obiad, który zasmakuje każdemu!

Składniki:

  • - 8 płatów makaronu lasagne,
    - duża cukinia,
    - 1 i 1/2 strąka czerwonej papryki,
    - garść zielonych oliwek (mogą być faszerowane),
    - 1 czerwona cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 2 puszki pomidorów w całości, bez skóry,
    - 15 dag żółtego sera,
    - bazylia, oregano,
    - słodka papryka,
    - sól, pieprz,
    - olej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Minilasagne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
    Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy.
    Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię i paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oliwki kroimy na plasterki. Pomidory osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy), kroimy w kostkę.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, a po 1 minucie pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano i smażymy razem do momentu aż pomidory zgęstnieją (ok.6-8 minut).
    Usmażone pomidory przekładamy do miski.
    Do garnka, w którym smażyły się pomidory wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy startą cukinię i paprykę, podlewamy zalewą z pomidorów i dusimy razem do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku.
    4 łyżki usmażonych pomidorów odkładamy, resztę dodajemy do usmażonych warzyw.
  • 3. Płaty makaronu dzielimy na pół (przycinamy do rozmiaru foremek do zapiekania), Naczynka żaroodporne do zapiekania lub kokilki smarujemy odrobiną oleju.
    Na dno każdej foremki wykładamy odłożone pomidory, a następnie układamy warstwy: makaron - warzywa - trochę sera do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa, które obficie posypujemy resztą startego, żółtego sera.
  • 4. Foremki z lasagnami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, zapiekamy przez 20-25 minut (aż ser apetycznie się stopi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować