Mikołajowe czapeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na babeczki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Kolejno dodajemy po jednym jajku nie przestając ucierać masy.
2.Następnie dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość razem miksujemy.
Mąkę mieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do reszty i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
3.Masę rozkładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek) do około 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, do zarumienienia się babeczek.
4.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy i całość mieszamy na małych obrotach miksera. Odkładamy 1/3 masy, a do reszty dodajemy czerwony barwnik spożywczy i miksujemy. Czerwoną masę nakładamy na babeczki tworząc kształt stożka. Białą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Tak przygotowane muffinki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego :)
Komentarze