Pianki miały zostać pocięte i wsypane do kawy, ale skoro Mikołaj ciągle do mnie nie przyszedł, postanowiłam przygotować dla niego wyjątkowy poczęstunek...
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- białe pianki marsmallow: 10 sztuk
- biała czekolada: 50 gramów
- mini-lentilki: 7 sztuk
- wiórki kokosowe: 2 łyżki
- opłatkowe serca: 7 sztuk
- czerwona posypka: 1 łyżka
- patyczki do lizaków: 10 sztuk
Aniołki, mikołajowe czapy i kawa z marshmallows - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pianki nacinamy (najlepiej nożyczkami) pod skosem. W przypadku aniołków - nie docinamy do końca. Jeśli robimy czapeczki, to ścinamy pianki w trójkąt. W każdą piankę wbijamy patyczek do lizaków.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
2.Aniołki - maczamy górę pianki ("szyję aniołka") w czekoladzie lub nanosimy czekoladę na pianki za pomocą łyżeczki. Na górze mocujemy małego lentilka. Jeśli nie chce się trzymać, możemy naciąć piankę nożyczkami i w małej dziurce umieścić 1/3 cukierka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na plecach aniołka, klejąc za pomocą czekolady, mocujemy opłatkowe skrzydełka.
3.Czapki Mikołaja - maczamy całe w czekoladzie lub czekoladę nanosimy za pomocą łyżeczki. Dość precyzyjnie posypujemy czerwoną posypką, zostawiając miejsce na biały kożuszek na dole, który obsypujemy kokosem. Na czubku czapki robimy z czekolady niewielkiego kleksa i obsypujemy go wiórkami.
A do tego robimy ulubioną kawę ze spienionym mleczkiem, piankami marshmallow i polewą czekoladową :) I czekamy na Mikołaja :)
Komentarze