Mięsny placuszek z salsą pomidorową

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Placuszek wykonałam z mięsa z mielonej szynk oraz sałatki meksykańskiej, dodałam salsę i wyszedł smaczny posiłek. Polecam .

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placuszek:
    500 gram mielonej szynki wieprzowej
    1 puszka sałatki meksykańskiej 400 gram
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    2 posiekane ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 szczypty pieprzu
    1 szczypta soli
    Salsa pomidorowa:
    2 dorodne pomidory
    1 cebula
    2 posiekane ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1łyżka posiekanej pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    forma do tart posmarowana masłem
    5 dag. startego sera
    listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Sałatki Przystawki Salsa

Mięsny placuszek z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do mięsa dodaję odsączoną sałatkę meksykańską, jajka, bułkę, czosnek, przyprawę do mięs, sól , pieprz, wyrabiam na jednolitą masę, przekładam do formy, wyrównuje górę, piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypuje startym na tarce o małych oczkach serem i piekę jeszcze 10 minut. Wystawiam z piekarnika, studzę-jeśli podaję na zimno.
  • jk 2. Pomidory obrane ze skórki kroję w kostkę, dodaję do nich pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek, bazylię, pietruszkę, sól i pieprz, mieszam. Salsę podaję z upieczonym i wystudzonym plackiem mięsnym.

Porady

Tak przygotowany placek można podać także na ciepło np. do ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Sałata Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować