Mięsny placuszek z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodaję odsączoną sałatkę meksykańską, jajka, bułkę, czosnek, przyprawę do mięs, sól , pieprz, wyrabiam na jednolitą masę, przekładam do formy, wyrównuje górę, piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypuje startym na tarce o małych oczkach serem i piekę jeszcze 10 minut. Wystawiam z piekarnika, studzę-jeśli podaję na zimno.
2.Pomidory obrane ze skórki kroję w kostkę, dodaję do nich pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek, bazylię, pietruszkę, sól i pieprz, mieszam. Salsę podaję z upieczonym i wystudzonym plackiem mięsnym.
Porady
Tak przygotowany placek można podać także na ciepło np. do ziemniaków.
Komentarze