Mielonka wieprzowa ze słoika

4.5 (151 ocen)

Pyszna mieloneczka na kanapki,mniam :-)

Składniki:

  • 500g mięsistej karkówki
    4 duże kulki ziela angielskiego
    3 suszone gożdziki (można więcej jak kto woli)
    1/2 łyżeczki tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki majeranku
    3 duże ząbki czosnku polskiego (ma lepszy aromat i smak)
    5 kulek pieprz czarny
    żelatyna 1 łyżeczka
    cukier puder 1 łyżeczka
    sól peklowa 1 łyżeczka
    woda 6 - 7 dużych łyżek
    PONADTO:
    wysoki słoik (ja miałam o wys. 17cm i śr.6,5)
    woreczek do pieczenia ryb
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Mielonka wieprzowa ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i zmielić w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku,przełożyć do miski.
  • 2. W możdzierzu rozetrzeć gożdziki,tymianek,pieprz,majeranek,ziele angielskie,dodać do mięsa.
  • 3. Następnie dodać sól peklową,żelatynę,cukier i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę ,przykryć i włożyć do lodówki na noc.
  • ugniatamy mięso 4. Do słoika włożyć worek i napełniać masą mięsną mocno dociskając np. pałką drewnianą.( Ja zapełniłam słoik masą na 14 cm)Zwinąć koniec worka ,zakręcić słoik i i parzyć 2 godziny w 80*C (przyda sie termometr)
  • 5. Po tym czasie ostudzić.Jak będzie jeszcze letnie wyjąć ze słoja trzymając za koniec zawiniętego worka(bo potem stwardnieje i będzie ciężko) i wstawić do wysokiego kubka.Włożyć do lodówki i rano mamy gotową mielonkę na kanapki . . . .
    SMACZNEGO :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso mielone Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować