Luksusowa mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku odkroić skórę i ugotować w osolonej wodzie, gdy zmięknie wystudzić i 2 razy zemleć.
Mięso ( schab i boczek) zemleć przez drobne sitko, dodać zmieloną skórkę z boczku, sprasowany czosnek, przyprawy i dolewając wodę gazowaną dokładnie wyrobić. Na końcu dodać wodę przegotowaną zimną, wymieszać i wsypać żelatynę w proszku, dokładnie wyrobić.
Przełożyć do sterylnych słoików do ¾ wysokości, dodać listek i ziele angielskie.
W trakcie wkładania mięsa należy maksymalnie wypychać powietrze.
Słoiki zamknąć i pasteryzować 1,5 godziny, po wyjęciu z wody odwrócić słoiki do gry dnem i przykryć je kocykiem, niech tak postoją aż do wystudzenia.
Można też pasteryzować 1 godzinę ale wtedy należy na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 0,5 litrowych i jeden 0,7 litrowy pysznej domowej wędliny.
Komentarze