Luksusowa mielonka ze słoika

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna aromatyczna domowa wędlina.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,27 kg wieprzowego schabu b/kości
    900 gram surowego boczku wieprzowego
    2 duże ząbki czosnku
    1 szklanka mineralnej wody gazowanej
    2 łyżeczki majeranku roztartego w dłoni
    2 łyżeczki przyprawy do grilla
    2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą
    4 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki świeżo zmielonego ziela angielskiego
    3 łyżeczki soli naturalnej
    0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1 szklanka ( 250 ml) wody zimnej przegotowanej
    2 pełne łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    Na każdy słoik 1 listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Luksusowa mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Luksusowa mielonka ze słoika 1. Z boczku odkroić skórę i ugotować w osolonej wodzie, gdy zmięknie wystudzić i 2 razy zemleć.
    Mięso ( schab i boczek) zemleć przez drobne sitko, dodać zmieloną skórkę z boczku, sprasowany czosnek, przyprawy i dolewając wodę gazowaną dokładnie wyrobić. Na końcu dodać wodę przegotowaną zimną, wymieszać i wsypać żelatynę w proszku, dokładnie wyrobić.
    Przełożyć do sterylnych słoików do ¾ wysokości, dodać listek i ziele angielskie.
    W trakcie wkładania mięsa należy maksymalnie wypychać powietrze.
    Słoiki zamknąć i pasteryzować 1,5 godziny, po wyjęciu z wody odwrócić słoiki do gry dnem i przykryć je kocykiem, niech tak postoją aż do wystudzenia.
    Można też pasteryzować 1 godzinę ale wtedy należy na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
    Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 0,5 litrowych i jeden 0,7 litrowy pysznej domowej wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso mielone Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować