Mielonka wieprzowa

  • wyświetlono: 1205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Domowa wędlinka, uwielbiana przez moją rodzinę. Dobrze wiedzieć jaka jest jej zawartość :)

anka1988

Składniki

0,5 kg szynki wieprzowej
0,5 kg karczku
2 ząbki czosnku
70ml zimnej wody
1 łyżeczka żelatyny
20g soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania przepisu:

Mielonka wieprzowa

  • 1. Szynkę i karczek oczyścić, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać wodę i żelatynę, ponownie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na noc.
  • 2. Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzukarczekszynka wieprzowamielonkana kanapkiszynkowarwędlina domowaswojskie wyrobydomowa mielonkawyroby z szynkowara

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczona polędwica wieprzowa

Dodane przez: anemon

Pieczona polędwica wieprzowa

Wystarczy wieczorem zamarynować...

szynka wieprzowa

Dodane przez: alaaa

Szynka wieprzowa

Bardzo krucha i aromatyczna szynka...

pulpety wieprzowe

Dodane przez: anka1988

Wieprzowe pulpeciki

Ich wielkim zwolennikiem jest mój...

mielonka

Dodane przez: Anyzkowo

Mielonka w słoiku

Najlepsza domowa wędlina

Strogonow wieprzowy

Dodane przez: beetle

Strogonow wieprzowy

Coś dla wszystkich mięsożerców...

Zrazy wieprzowe

Dodane przez: Skotka

Zrazy wieprzowe

Z nietypowym nadzieniem z jajek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE