Mielonka wieprzowa

4.5 (155 ocen)

Domowa wędlinka, uwielbiana przez moją rodzinę. Dobrze wiedzieć jaka jest jej zawartość :)

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
    0,5 kg karczku
    2 ząbki czosnku
    70ml zimnej wody
    1 łyżeczka żelatyny
    20g soli
    1 łyżeczka pieprzu
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Mielonka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę i karczek oczyścić, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać wodę i żelatynę, ponownie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na noc.
  • 2. Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso mielone Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować