Mielonka ze słoika

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Uważam, że domowe wędliny do pieczywa są najlepsze, i od czasu do czasu staram się samodzielnie je przygotowywać. Taka mielonka jest pyszna i pachnąca. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Galaretka jest najlepsza. Polecam przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    30 surowego podgardla
    3 duże ząbki czosnku
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Dodatki Wędliny

Mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i podgardle oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa.
  • 2. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zmielonej masy, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiając.
  • 3. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików dokładnie ubijając. Nie powinno być wolnych przestrzeni. Nie nakładamy pełnych słoików. Słoki dokładnie zakręcamy.
  • 4. Następnie słoiki wkładamy do garnka, na spód układamy czystą ściereczkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 3 godziny od zagotowania, pamiętajmy, żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewamy wody.
  • 5. Ugotowane słoiki dokładnie studzimy i wkładamy zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.
  • 6. Smacznego.

Porady

Pamiętajmy, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Z przepisu wychodzi około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml. P

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować