Inny sposób na tradycyjnego mielonego. Pyszne z wypływającym serem.
Składniki:
pół kg mięsa mielonego dowolnego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz
sól
czerstwa bułka
bułka tarta 100 - 150g sera żółtego w kawałku (u mnie gouda)
olej do smażenia
Mielone kotlety nadziane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Ser pokroić na kawałki ale takie by bez problemu można było owinąć mięsem. W misce wymieszać mięso, jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą bułkę, dodać 2-3 łyżki bułki tartej i dobrze wyrobić. W razie potrzeby dosypać bułki, jeżeli mięso będzie zbyt rzadkie. Wyrobione mięso nabierać kawałkami na dłoń i owijać nim cząstki sera tak by był schowany, obtoczyć w bułce tartej.
2.Gotowe kotlety smażyć na oleju na ciemno złoty kolor. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze