Mielone faszerowane brukselką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselki gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Studzimy.
Kaszę kuskus wsypujemy do miski, dodajemy odrobinę soli, mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Płyn powinien sięgać ok. 1cm powyżej poziomu kaszy.
Ser żółty ścieramy na tarle o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Do miski przekładamy mięso mielone, ostudzoną kaszę kuskus, czosnek, cebulę, przyprawy, jajko, wodę i wyrabiamy na gładką masę.
Masę mięsną dzielimy na 8 części. Nakładamy na rozpłaszczony dłonią kawałek mięsa, ser żółty i brukselkę, następnie sklejamy brzegi tworząc okrągłego sznycelka.
Kotlety odkładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Komentarze