Mielone faszerowane brukselką i serem żółtym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone z piekarnika.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g chudego mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    100 g kaszy kuskus
    8 brukselek
    140 g sera żółtego
    1-2 ząbki czosnku
    1 cebula szalotka
    3 łyżeczki zielonego pesto-u mnie z zielonej pietruszki
    1 łyżecza soli
    0,5 łyżeczki zielonego pieprzu
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki kminku
    1 jajko
    ok. 4 łyżeczek wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety mielone

Mielone faszerowane brukselką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselki gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Studzimy.

    Kaszę kuskus wsypujemy do miski, dodajemy odrobinę soli, mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Płyn powinien sięgać ok. 1cm powyżej poziomu kaszy.

    Ser żółty ścieramy na tarle o grubych oczkach.

    Cebulę i czosnek drobno siekamy.

    Do miski przekładamy mięso mielone, ostudzoną kaszę kuskus, czosnek, cebulę, przyprawy, jajko, wodę i wyrabiamy na gładką masę.

    Masę mięsną dzielimy na 8 części. Nakładamy na rozpłaszczony dłonią kawałek mięsa, ser żółty i brukselkę, następnie sklejamy brzegi tworząc okrągłego sznycelka.

    Kotlety odkładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować