Faszerowane kotlety mielone

4.47 (170 ocen)

Farsz ze szpinaku, fety i papryki będzie ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnych mielonych.

Składniki:

  • 600g mięsa mielonego np.z indyka
    400g świeżego szpinaku
    200g sera feta
    pół dużej papryki czerwonej
    1bułka czerstwa
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Faszerowane kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak podduś 1. Szpinak umyj, osusz, przełóż na patelnię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę podduś, ostudź. Paprykę, umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w cienkie paseczki.
  • 2. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko. Dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z ciasta uformuj dość duży placuszek, na środku rozłóż łyżkę szpinaku, pasek fety i paseczki papryki. Mięso zlep formując zgrabny kotlecik.
  • kotlety usmaż 3. Na patelni rozgrzej olej. Każdy kotlet panieruj w bułce tartej i usmaż
    ze wszystkich stron po kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Mięso mielone Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować