Kotlety mielone z brukselką, szalotką i wędzonym boczkiem pieczone w piekarniku

4.86 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Sznycelki wieprzowo-wołowe z warzywami i aromatycznym boczkiem pieczone w piekarniku.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    250 g brukselek
    150 g boczku wędzonego
    2 szalotki
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu zielonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    3/4 łyżeczki kminku
    szczypta przyprawy Harrisa
    4 łyżeczki bułki tartej
    ok. 6 łyżeczek wody
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety mielone

Kotlety mielone z brukselką, szalotką i wędzonym boczkiem pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, przestygniętą kroimy na plasterki, a następnie siekamy drobniej.

    Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę lub w cienkie paski boczek. Dodajemy szalotkę. Chwilę całość podsmażamy, studzimy.

    W misce mieszamy zmielone mięso, przestudzony boczek i brukselki. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy całość na jednolitą masę.

    Z przygotowanej masy mięsnej lepimy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Porady

Z podanej proporcji zrobiłam 9 kotlecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować