Walentynkowy tort - czerwony biszkopt z kremem i różami

  • wyświetlono: 547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Walentynki to cudowne święto. Kojarzy mi się z serduszkami, czerwonymi różami, ręcznie wypisanymi kartkami i mnóstwem miłości. W dodatku Walentynki kojarzą mi się z własnym ślubem więc w tym dniu zawsze przygotowuję coś specjalnego. W tym roku jest to delikatny, czerwony biszkopt z delikatnym kremem

gotowanieiblogowanie
  • 80min

Składniki

Składniki:

tortownica 22cm
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu
masło
kasza manna


300g kremówki 30%
250g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
konfitura z płatków róży
250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru)
żywe róże do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowy tort - czerwony biszkopt z kremem i różami

  • 1. Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy jeszcze minutę po dodaniu ostatniego żółtka. Dodajemy połowę czerwonego barwnika, miksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser.

    Tortownicę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną.
  • 2. Mąki mieszamy, przesiewamy i partiami dodajemy do ciasta. Łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki, dzięki czemu masa zbytnio nie opadnie. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170*C - do suchego patyczka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca, obracamy wierzchem w dół i studzimy na kratce. Ostudzone ciasto przecinamy na pół.
  • 3. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mascarpone, na koniec łyżkę cukru pudru. Masę odkładamy do lodówki.
  • 4. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy połową herbaty, smarujemy ciasto konfiturą z róży. Drugi blat biszkoptu kładziemy na talerzyku (wierzchem w dół), nasączamy pozostałą herbatą i również nakładamy konfiturę z róży. Biszkopty zostawiamy na 15 minut.
  • 5. Krem wyciągamy z lodówki, odkładamy 3 łyżki masy na później, pozostałą wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu. Wyrównujemy masę, przykrywamy ją drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy biszkopt za pomocą szpatułki, tak by pozostały prześwity czerwonego ciasta. Tort dekorujemy żywymi, czerwonymi różami.

Porady

Do przygotowania biszkoptu z serduszkiem w środku użyłam formy Wilton "Heart Tasty-Fill". Możecie jednak przygotować klasyczny biszkopt i przełożyć go kremem. W czerwonym kolorze będzie i tak niesamowicie wyjątkowy i oryginalny. Użyłam barwnika również z firmy Wilton, czerwony kolor nr 610-313 "Christmas Red".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylazimatortkrembita śmietanana słodkokremówkawiosnado kawywalentynkimiłośćwe dwojetort walentynkowyczerwone ciastoczerwony tort

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ag3yov

Dodane przez: kasia1989-K5

Tort KOSZ Z RÓŻAMI

Tort niespodzianka zrobiony na...

Ciasto z kremem cappuccino

Dodane przez: mandusia

Biszkopt z kremem cappuccino

Prosty i dosyć szybki przepis...

Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

Puszyste ciasto z delikatnym kremem,...

Biszkopt z roladkami makowymi i kremem cappuccino

Dodane przez: juchab

Biszkopt z roladkami makowymi i kremem cappuccino

Ciasto z moim ulubionym makowym...

Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino

Dodane przez: bienpyt

Ciemny biszkopt z truskawkami i kremem cappuccino

Ciasto powstało na potrzebę chwili...

Tort truskawkowy z różami - E. Bracka

Dodane przez: edyta-eb3

Tort truskawkowy z różami

Wyśmienity i elegancki tort. Przypadnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE