Mazurek orzechowo-migdałowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak Wielkanoc to i mazurek . Tym razem spód mazurka będzie o orzechowo migdałowym smaku . Pyszny i idealny .

  • 60 min

Składniki:

  • 125 g orzechów włoskich tarte
    125 g migdały tarte
    200 g mąka pszenna typ 500
    margaryna 100 g
    śmietana 18% 4 łyżki
    żółtko 1 szt
    cukier 50 g
    Dodatkowo:
    polewa i dekoracja deserowa
    polewa i dekoracja biała
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek orzechowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy . Dodajemy posiekaną margarynę . Dodajemy żółtko i cukier. Siekamy składniki i dodajemy śmietanę. Ciasto trafia do lodówki na godzinę ( lepsze schłodzone). Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty. Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki i na około kwadrata dociskamy oraz przez środek . Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach . Ostudzone mazurki dekorujemy . Rozpuszczamy polewę dekoracyjna białą i wlewamy w mazurki . Polewę deserową rozpuszczamy i dekorujemy kuleczki na mazurku . Całość wygląda smacznie i ładnie. Mniejsze mazurki można zapakować w folie dekoracyjną bedzie wyglądać jak mały prezent .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować