Mazurek orzechowo-kajmakowy

  • wyświetlono: 1670 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto pókruche, posmarowałam cienką warstwą dżemu śliwkowego, na to masa intensywnie orzechowa i krem kajmakowy. Jak dla mnie niebo w gębie. Mazurek dość szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Świat Wypieków
  • 70min

Składniki

Ciasto:

150g mąki pszennej
80g drobnego cukru
1 jajko
80g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa orzechowa:

250g orzechów włoskich
200ml mleka
2 czubate łyżeczki cukru pudru

Krem kajmakowy:

duża puszka kajmaku (510g) (powinien być bardzo gęsty)
250g masła

Dodatkowo:

1 łyżka dżemu śliwkowego
1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek orzechowo-kajmakowy

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną foremkę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
    Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie foremki (można rozwałkować pomiędzy kawałkami folii), wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Zostawić w foremce na kilka minut, po czym wyciągnąć i wystudzić.
  • 3. Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Orzechy wchłoną mleko i powstanie masa na tyle gęsta, że będzie można ją potem swobodnie kroić.
  • 4. Przygotować krem kajmakowy. Masło ubić na puch. Cały czas miksując dodawać kajmak, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  • 5. Wystudzone ciasto przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią, lub ograniczyć z każdej strony folią aluminiową. Ciasto posmarować dżemem i wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Wyrównać. Na wierzchu cienko rozsmarować część kremu kajmakowego i również wyrównać.
  • 6. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi i wierzch mazurka. W celu uzyskania ciemniejszego koloru, do części pozostałego kremu dodać łyżeczkę kakao i dobrze zmiksować.

Porady

Ciasto należy przechowywać w lodówce. Jednak około 40 minut przed podaniem należy je wstawić do temperatury pokojowej, aby krem zmiękł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechy włoskieWielkanocMazurkiświętaz krememmazurek kajmakowykrem maślanywielkanocne wypiekikrem kajmakowyprzepis_miesiąca1000mazurek orzechowy

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: dusiowa

Mazurek kajmakowy

Najlepszy mazurek

mazurek kajmakowy

Dodane przez: mariolka

Mazurek kajmakowy

Mój ulubiony mazurek. Robię go...

Mazurek orzechowy

Dodane przez: mariwanna

Mazurek orzechowy

W tym mazurku orzechowym łączę...

Kajmakowy mazurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Kajmakowy mazurek

Jest słodki i delikatny, w sam...

image-1ncy5b7

Dodane przez: KuchniaPoli

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Wielkanocny mazurek kajmakowy

mazurek

Dodane przez: Jaga85

Mazurek kajmakowo-śliwkowy

Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE