Mazurek migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i zmielone migdały posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto na wyłożyć malutkie kawałki jabłek. Posypać to posiekanymi migdałami i płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić.
Na chłodny placek wyłożyć żurawinę.
2.Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
Komentarze