Mazurek migdałowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mocno migdałowa wersja wielkanocnego ciasta

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone migdały: 150 gramów
    - mąka pszenna (ewentualnie więcej): 50 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - proszekdo pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana: 1 łyżka
    - jabłka: 4 sztuki
    - migdały całe: 6 łyżek
    - migdały w płatkach: 3 łyżki
    - żurawina: 5 łyżek

    - masło: 60 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - woda: 2 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i zmielone migdały posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto na wyłożyć malutkie kawałki jabłek. Posypać to posiekanymi migdałami i płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić.
    Na chłodny placek wyłożyć żurawinę.
  • Mazurek migdałowy 2. Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować